Ciasto Inspektora
Ciasto z czerwonymi porzeczkami(mogą być też truskawki, wiśnie, czereśnie)

Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
kostka masła
4 duże jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
700g czerwonej porzeczki
cukier waniliowy

Kruszonka:

100g masła
100g cukru
100g mąki
cukier waniliowy

Całe jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, roztopione i ostudzone masło. Całość wymieszać. 100g masła do kruszonki roztopić i ostudzić - w czasie studzenia oczyścić owoce. Ostudzone masło wymieszać z mąką, cukrem i zrobić średnio-wilgotne grudki kruszonki. Ciasto wylać na blachą wyłożoną papierem do pieczenia ( blacha 35 x 25 cm), owoce powciskać, całość posypać kruszonką. Piec 40 min w 190st.C. Do ciasta lepiej dodać laskę wanilii zamiast cukru waniliowego z etylowaniliną:/ Laskę wanilii rozpołowić nożem , ostrzem wybrać ze środka czarny miąższ. Nic nie zastąpi zapachu prawdziwej wanilii!!!;o)
****
Muffinki czekoladowe ze śliwkami
(przepis na cisto pochodzi ze strony: przepisymajki.bloog.pl, przepis na krem z własnych domowych przepisów z ciasta o nazwie "Książę")
Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
3/4 szklanki mleka
150g suszonych śliwek

Ciasto:

Mąkę + cukier puder + proszek do pieczenia + kakao - mieszamy. Następnie dodajemy jajka, olej i mleko. Dokładnie miksujemy, śliwki siekamy dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto wkładamy do papierowych papilotek,które wkładamy do metalowej foremki na 6 muffinek. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C na około 20-25 minut. Muffinki studzimy. Z tej porcji wychodzi ok.12 sztuk muffinek.
Krem:

Kostkę masła ucieramy na gładki krem z 4 łyżkami cukru pudru. Dodajemy 2 łyżki kakao oraz 5 żółtek.Dokładnie ucieramy. Można dodać ekstrat waniliowy , troszkę rumu, amaretto czy koniaku.
****
Cytrynowy sernik w pierzynce
Składniki:

- 50 g masła
- 700g twarogu sernikowego
- 7 dużych jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 kisiele cytrynowe
- 2 łyżki mąki
- sok z 1 cytryny

Masło rozpuść w rondelku. Żółtka oddziel od białek .Ubij żółtka na kogel-mogel, wymieszaj z twarogiem. Do masy serowej dodaj: kisiel, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i rozpuszczone wystudzone masło. Wymieszaj mikserem. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli , wymieszaj z cukrem pudrem., następnie wymieszaj delikatnie z masą sernikową. Dno tortownicy o średnicy 26cm. wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem. Papierowy ręcznik złóż i owiń nim boki tortownicy.(ręcznik papierowy złożony na trzy razy, długości równej obwodowi foremki do ciasta). Zepnij metalowym spinaczem. Piekarnik nagrzej do 220 stopni i ustaw na grzanie góra-dół. Masę serową przełóż do formy. Papierową kołderkę zmocz zraszaczem. Tortownicę z ciastem ustaw na większej blaszce, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i obniż temperaturę do 160st.C. Ponownie zmocz zraszaczem papier i wlej do płaskiej formy 1/2 szklanki wody. Piecz jeszcze 60 minut. Upieczony sernik zostaw na godzinę w zamkniętym piekarniku by wystygł. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
(przepis pochodzi ze strony MojeCiasto.pl z drobnymi zmianami)
****
Pszczółka
Ciasto:

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
6 żółtek
250g masła (prosze zwrócić uwagę,że większość kostek to obecnie 200g)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Zagnieść z powyższych składników ciasto. Podzielić na 2 części. Obie włożyć do lodówki na 2 godziny, albo na godzinę do zamrażalnika.
(ja wybrałam tę drugą opcję;o)
Masa:


6 białek
1 szklanka cukru pudru
2 budynie śmietankowe
500 ml śmietany 18%(w oryginalnych przepisach 750ml)

Białka na sztywno ubić z szczyptą soli ,dodać cukier puder, wsypać budynie, wlać śmietanę i delikatnie wymieszać.
Forma do pieczenia 25 x 35 ,wyłożona papierem do pieczenia.
Na blaszkę zetrzeć jedną część ciasta ( na tarce na dużych oczkach). Na ciemne ciasto wyłożyć masę z białek. Na nią zetrzeć na tarce drugą cżęść ciasta. Piec w 180 st ok. 60 min.
Na wierzch dać krem ajerkoniakowy Oetkera. (na opakowaniu kremu są dwa sposoby przygotowania kremu. Ja wybrałam opcję mleko i krem, bez masła).
Żródło przepisów różne:Delecta,Oetker
****
Muffinki bananowe z białą czekoladą
2 banany
2 jajka
pół szklanki oleju
250g mąki
100g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół tabliczki białej czekolady

1/ Rozgnieść banany
2/Ubić całe jajka i dodać olej
3/Wymieszać w misce suche składniki: mąkę+proszek do pieczenia + sodę+cukier puder
4/Do masy jajecznej wsypać suche składniki i wymieszać mikserem
5/ Dodać banany i pokruszoną biała czekoladę
6/Do blaszki na muffinki włożyć papierowe papilotki
7/Ciasto wykładać po łyżce do foremek(ciasto jest dosyć gęste i bardzo rośnie)
8/ Piec w 200st.C ok.20 min
****
Miodowe ciasteczka
Ciasto:

100g masła
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 jajko
1,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej

Krem:

100ml kremówki
250g mascarpone
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru

Polewa:

pół tabliczki czekolady mlecznej
pół tabliczki czekolady gorzkiej

Utrzeć masło, dodać cukier. Następnie miód, sok z cytryny, jajko. Wyrobić ciasto. Włożyć do woreczka foliowego na jedną godzinę. Wałkujemy na grubośąć ciastek ( nie rosną , więc to docelowa grubość ). Wykrawamy ciasteczka i pieczemy na papierze do pieczenia 10min w 180 st C. Wystudzić.
Krem-> Kremówkę zchłodzoną ubij na sztywno. Dodaj cukier i delikatnie wymieszaj z serkiem mascarpone. Przełóż cisteczka masą. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej.

Inspiracją do przepisu , po małych zmianach był blog petite-cuisine.

****
Sałatka z tuńczyka
Składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 feta
1 puszka kukurydzy
3 jajka ugotowane na twardo ( zetrzeć na bardzo małych oczkach tarki )
1 pęczek rzodkiewki ( zetrzeć na grubych oczkach )
1 majonez

Warstwy:

1/2 fety
1/2 kukurydzy
cały tuńcztyk ( sos odlać )
1/2 majonezu
1/2 fety
1/2 kukurydzy
1/2 majonezu
jajka
rzodkiewka
****
Babeczki II
Babeczki gotowe Dan-Cake dostępne w sklepach: Biedronka, Społem.
Krem:

200 ml. kremówki ubić na sztywno
dodać 2 łyżeczki cukru waniliowego
oraz 1 łyżeczkę cukru pudru
delikatnie dodać serek mascarpone i mieszać mikserem (250g)
nałożyć krem do babeczek, udekorować dowolnymi owocami
można polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, sosem tofii itp. Przechowywać w chłodnym miejscu.
****
Ciastka serowe
Ciastka serowe
Składniki:

1 kg białego sera
1 szklanka cukru
3 całe jajka
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 kieliszka wódki
szczypta soli

Ser przepuścić przez maszynkę, dodać mąkę, cukier, resztę składników. Wymieszać, rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Smażyć na oleju ,jak pączki.
****
Drożdżówka sypana
Drożdżówka sypana
1. W misce ułóż warstwami: 10 dag rozkruszonych drożdży, 1 szklankę cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 roztrzepane jajka, szklankę oleju, 3/4 szklanki mleka, 4 szklanki mąki pszennej, szczyptę soli. Zostaw na około 3 godziny.

2. Zrób kruszonkę: 5 dag cukru, 5 dag masła, 8 dag mąki. Zagnieć, zawiń w folię i do lodówki.

3. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj dokładnie w misce. Wylej ciasto na blachę natłuszczoną masłem. Na wierzchu ułóż owoce. Posyp kruszonką. Piec w temperaturze 200 st. przez 1 godzinę.
****
Kruche ciasteczka drożdżowe
Kruche ciasteczka drożdżowe
Składniki:

3 łyżki śmietany
1 łyżka cukru
5 dag drożdży
3 szklanki mąki
3 żółtka
1 kostka masła

W śmietanie rozpuścić drożdże z łyżką cukru. Do mąki z masłem i żółtkami dodać rozpuszczone zimne już drożdże. Zagnieœć ciasto i do lodówki na pół godziny. Wykrawać ciasteczka, smarować białkiem , posypać cukrem i piec na złoty kolor w 180 stopniach C.
****
Krem z serka mascarpone

Mascarpone z łyżką cukru pudru i kroplą z cytryny króciutko wymieszać delikatnie mikserem. Biszkopty nasączyć sekundę w amaretto lub rumie. W pucharki układać warstwę serka, warstwę połamanych biszkoptów i pokrojone w ćwiartki truskawki.
****
Tiramisu

Składniki:

30 dag. podłużnych biszkoptów
2 opakowania (50 dag.) maskarpone
4 jajka
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml amaretto
2 łyżki ciemnego kakao

Kawę zalać 2 niepełnymi szklankami gorącej wody, wystudzić, dodać amaretto. Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać 3/4 cukru i ubić mikserem kogel-mogel. Do kogla-mogla dodać mascarpone. Do białek dać szczyptę soli i ubić pianę na sztywno, dodać resztę cukru pudru. Przełożyć ubite białko do serka i delikatnie wymieszać łyżką. Po jednym biszkopcie zanużać na sek. w kawie, układamy rządek biszkoptów, na to połowa kremu i prószymy połową kakao. Układamy drugą warstwę ciastek, na nie dajemy drugą połowę kremu i wstawiamy na 5 godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao.
****
Babeczki
Ciasto:

Kostka masła
120 g. cukru pudru
0,5 kg. mąki
2 żółtka
pół proszku do pieczenia (półtorej łyżeczki)
3 łyżki kwaśnej śmietany

Z powyższych składników zagnieść ciasto. Pędzelkiem zamoczonym w rozpuszczonej margarynie posmarować foremki, ścianki foremek wykleić cienko ciastem,( można ułożyć na ciasto surową fasolę, wówczas babeczki nie urosną wewnątrz). Ugotować puszkę słodzonego mleka ( puszkę gotować zamkniętą 2 godz.). Ostudzić mleko, otworzyć puszkę i masę dodać do kremu.

Krem:

Kostka masła
6 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
Dobrze utrzeć, dodać spirytusu do smaku. Można dodać 200g. mielonych orzechów włoskich, a babeczki dodatkowo udekorować wiśniami czy rajskimi jabłuszkami z syropu.
****
Ciasto z czereśniami

Składniki:

szklanka mąki pszennej
szklanka mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
kostka masła
łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
kg czereśni (bez pestek)

Jajka zcukrem ubić na kogel-mogel;o), masło roztopić i przestudzić, obie mąki z proszkiem wymieszać i dodać do masy jajecznej. Na końcu dodać roztopione masło i wszystko dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, na ciasto ułożyć czereśnie. Piec w 180 st. C. godzinę. Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne w środku.
Przepis na ciasto pochodzi z "Country Werandy"
****
Tort

Biszkopt:

8 jajek
1+1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
proszek do pieczenia
cukier waniliowy

Białko ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli ), dodać cukier, następnie po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dobrze wymierzać mikserem napowietrzając. Piec ok. 50 min. do godziny w 180 st. C.

Masa:

7 żółtek
1 szklanka cukru
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1l. mleka
1,5 kostki masła
3 cukry waniliowe
Bakalie, galaretka, kakao, owoce

Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i 1/2 szkl. zimnego mleka z tego litra. Dodać resztę wrzącego mleka i na gazie gotować 10 min. cały czas mieszając. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem waniliowym, dodawać po łyżce wystudzonego kremu. Masę podzielić na pół, do jednej połowy dodać posiekane bakalie, a do drugiej połowy kakao.

Biszkopt przełożyć kremem. Udekorować owocami, galaretką, wiórkami kokosowymi czy podprażonymi migdałami. Dodatkowo całość można polać niedbale roztopioną polewą czekoladową.
****
Maść z czarnego bzu

(Pielęgnuje zniszczone ręce,wygładza szorstkie spękane wargi, przyspiesza gojenie się otarć i drobnych ran)

5-10 świeżych baldachów kwiatowych bzu czarnego
250 ml. tłoczonego na zimno oleju migdałowego
40-50 g. wosku pszczelego.

Do garnka włożyć baldachy bzu czarnego , wlać olej migdałowy i podgrzewać, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Zdjąć garnek, wstawić na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia wszystko zagotować i odstawić na 12-24 godziny. Przecedzić olej przez grubą bawełnianą szmatkę, przelać do garnka, podgrzać do m.więcej 40 st. C. Dodać wosk pszczeli i mieszając roztopić go na małym ogniu. Gorącą miksturą napełnić słoiczki. ( w aptece są dostępne do kupienia małe plastikowe pudełeczka, jak na zdjęciu powyżej )
Przepis pochodzi z "Sielskiego Życia"
****
Oponki serowe
Oponki waniliowe
1 serek waniliowy homogenizowany
1,5 szklanki mąki
3 całe jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kieliszek alkoholu
olej
Składniki wymieszać mikserem,dodawać aki i zagnieść na gładkie ciasto. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem (przepis na lukier w Psdzepisie na Ślimaczki drożdżowe bądź pierniczki)
Kolory lukru można uzyskać dodając do białego lukru:
czerwony- sok wiśniowy,borówkowy,buraczany
żółty- żółtko jajka
zielony- sok ze szpinaku
różowy- sok malinowy
****
Smażona skórka pomarańczowa
Pomarańcze , dokladnie trzeba umyć ,pokroić na ćwiartki i namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie.Jeden dzien conajmniej ,zmieniajac kilka razy wode(im dłuzej sie moczy ,tym mniej gorzka jest ta woda,mozna tak popróbować, co za tym idzie skórka pomarańczowa traci tę goryczkę).
Po dniu conajmniej bierzemy i gotujemy skórke ok.10min.Studzimy.Bierzemy następnie i oddzielamy nożem tę biała część,żeby zostala sama pomarańczowa skórka.
Kroimy na paseczki albo w koszteczkę.Pokrojoną smażymy w cukrze- 10dag skórek z 30dag cukru i 125ml wody.Gotujemy,aż powstanie syrop.
****
Prowansalska kanapka
80g miękkiego masła wymieszać z łyżką suszonych lub świeżych kwiatów lawendy,1 łyżeczką soli morskiej i świeżo mielonym pieprzem. Kromki chleba posmarować masłem lawendowym,położyć pomidory i udekorować kwiatami lawendy.
Przepis pochodzi z magazynu "Sielskie życie"
****
Ciasteczka makowo-marcepanowe
Pierwsze ciasto:

Składniki:

250g mąki
150g masła
75g cukru pudru
1 paczuszka cukru waniliowego
szczypta soli
1 jajko
50g mielonego maku
50g masy marcepanowej
Zagnieść ciasto.Zrobić kulę i włożyć na 1 godz.do lodówki.
Rozwałkować i wykrawać okrągłe ciasteczka(będą to spody) o gr.0.5cm i średnicy 5cm.
Piec na papierze w 175 stopniach ok.15 min.
Drugie ciasto:

Składniki:

200 g masła
80g cukru pudru
1 paczuszka cukru waniliowego
szczypta soli
1 jajko
300g mąki
2 łyżki mleka
100g dobrze posiekanego marcepana
100g mielonego maku
Mieszamy składniki na masę.Wkładamy ją do strzykawki cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki i formujemy okręgłe ciasteczka z dziurką w środku.
Piec na papierze w 190 stopniach ok.20minut
Po wystudzeniu na okrągłe pełne ciasteczka kładziemy powidła śliwkowe(ja zrobiłam z dżemem figowym).Kładziemy na nie ciasteczko z dziurką.Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
****
Ciasteczka lawendowo-cynamonowe
Składniki:

-1szklanka mąki
-100g masła
-2-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-1 jajko
-szczypta cynamonu
-1łyżeczka lawendy
Zagnieść wszystkie składniki.Zagniecione ciasto włożyć na 15 minut do zamrażalnika.Rozwałkować(nie za cienko,nie ma proszku do pieczenia w przepisie,wiec nie moga byc za cienkie).Wykrawać wzorki.Ułożyć na blaszce.Piec na papierze do pieczenia,albo blaszcze wysmarowanej tłuszczem.Każde ciasteczko posypac demerarą(cukrem trzcinowym brązowym).Ja dodatkowo posypałam cynamonem.
Temp:180stC ok. 12-15 min.
Przepis na około 40 ciasteczek
****
Lawendowe ciasteczka
Składniki:

-200g masła ( temperatura pokojowa)
-1/2 szklanki cukru pudru
-1 żółtko
-szczypta soli
-1 łyżka lawendy
-otarta skórka z cytryny + troszkę soku wyciśniętego z cytryny
-1,5 szklanki mąki
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
1.Wszystkie składniki zagnieść.Podzielić na 2.częsci.
2.Z każdej części uformować wałek grubości 3,5 cm,owinąć folią i włożyć na 2 godziny do lodówki.
3.Chłodne ciasto wyjąć.Pokroić na 5-7 mm plasterki.Układać na blaszce posmarowanej tłuszczem(lub papierze do pieczenia) formując kółka gr.min 5mm. Jeśli będą troszkę niekształtne,to nic nie szkodzi,w czasie pieczenia kształt się wyrówna.
4.Piec ok.15 min. w temp. 170 st.C.
5.Studzić na kratce.
Ciasteczka są niezwykle kruche,o mocnym cytrynowym zapachu z delikatna nutą lawendy.Smacznego:o)
****
Potpourri różano- lawendowe
Składniki:

400 g płatków różanych
40 g suszonej lawendy
25 g sproszkowanego kłącza irysa
4 krople olejku różanego
4 krople olejku lawendowego
Osobno mieszamy proszek z kłącza irysa z obiema esencjami oraz płatki róży z lawendą, a następnie wszystko razem za pomocą drewnianej łyżki. Odstawiamy na miesiąc w zamkniętym słoju, z dala od światła, od czasu do czasu mieszając. Na koniec przesypujemy do woreczków.
****
Rogaliki serowe z konfiturami wiśniowymi
Składniki:

25dag.mąki
kostka margaryny
25dag.białego sera lub 250g kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli.
Ser przepuścić przez maszynkę dodać wszystkie składniki,wyrobić ciasto.Ciasto włożyć na pół godz.do lodówki.Podzielić na 2 części.Rozwałkować 2 placki i pokroić każdy na 8 ćwiartek.Na każdy nałożyć dżem wiśniowy wymieszany z posiekanymi orzechami włoskimi).Zawijać jak rogaliki.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
****
Kawa Lawendowa
Składniki:

porcja ziarenek kawy
pół łyżeczki suszonej lawendy.
Zmielić kawę z lawendą w młynku.
Zaparzyć.
Dodać podgrzane mleko i posłodzić.
(przepis pochodzi ze strony Around The Kitchen Table)
****
Kruche ciasto z jabłkami lub rabarbarem
Ciasto:

3 szklanki mąki
3 zółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietany 18%
3/4 szklanki cukru pudru
kostka margaryny
Powyższe składniki dać do miski,margarynę posiekać,ugnieść ciasto. Kawałeczek ciasta urwać i włożyć do zamrażalnika,celem zamrożenia. Pozostałe ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Do ciasta można dodać oleje śmietankowy(aromat np.DrOetkera),ciasto ma wtedy taki fajny śmietankowy posmak.
Piana z białek:

Z 3 białek ubić pianę (ze szczyptą soli) ,dodać 3 łyżki cukru pudru i chwilkę jeszcze poubijać.
Na prostokątną blaszkę ( ja używam o wymiarach: 40x25 cm) kładziemy papier do pieczenia,na to wykładamy ciasto,nakłuwamy je widelcem),cieniutko posypujemy bułką tartą,na to kładziemy pulpę z jabłek( można kupić gotowe prażone jabłka w słoiku). Jabłka można wymieszać z odrobina sproszkowanego cynamonu,bądź dodać rodzynki. Na jabłka kładziemy pianę z białek. Wyciągamy zamrożony kawałek ciasta,który następnie ścieramy na tarce posypując gdzie niegdzie na ubitą pianę z białek.
Wkładamy do pierkarnika nagrzanego 185-190 st C i pieczemy ok.50 min.
Jeśli mamy wiosna rabarbar , to trzeba obrać rabarbar ze skórki,pokroić, podgrzać z 1 łyżką cukru , żeby puścił sok. Odcedzić!! Dodać do rabarbaru ok. 2 łyżki bułki tartej + łyżka cukru,wymieszać i wyłożyć na ciasto.:o)
Wystudzone ciasto posypać cukrem puderm,przed podaniem można udekorować bitą śmietaną w spray`u.
****
Miód lawendowy
8oz miodu = 240 ml
4 łyżeczki suszu lawendowego
Podgrzej miód(nie wolno zagotować,bo traci swoje odżywcze
właściwości),dodaj lawendę,wymieszaj i podgrzewaj
przez 30 min. Odstaw z gazu i pozwól by częściowo ostygł.
Umieść w nasłonecznionym miejscu na max. 3 godz.
Odcedź z lawendy i przelej do słoika/dzbanka.
Miód podgrzewać najlepiej w garnku z podwójnym dnem lub włożyć
garnek z miodem do garnka z wodą.
****
Miodownik
Miodownik
Ciasto: 3.5 szklanki mąki
10 dag margaryny
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki płynnego miodu
cała przyprawa do piernika
łyżeczka sody oczyszczonej
Krem: 1 kostka margaryny
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 szklanki mleka
6 łyżek kaszy mannej błyskawicznej
sok z cytryny
dżem z czarnej porzeczki lub agrestowy
Polewa czekoladowa
Ciasto:
Mąkę,cukier,sodę i przyprawę do piernika wymieszać.Dodać
posiekaną margarynę,miód.Dodać całe jajka.
Siekamy wszystko nożem i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 częsci.
Każdą część bardzo cienko rozgniatamy na blasze
i pieczemy na złoty kolor.(Ja pieke w 160st. około 15 minut).
Najlepsza do tego jest blaszka bez jednego boku,wtedy
ciasto łatwo można zsunąć,bez ryzyka,ze się połamie przy wyjmowaniu.
Masa:
Margarynę,masło i cukier rozcieramy. Mleko z kaszą manną
gotujemy na gęsto, cały czas mieszająć.Studzimy. Dodajemy kaszę
po łyżce do roztartej margaryny i dalej rozcieramy.Na koniec dodajemy
sok z cytryny.( masa powinna być lekko kwaśna)
Na pierwszy upieczony placek nakładamy dżem i krem.
Przykrywamy drugim plackiem i czynność powtarzamy.
Nakrywamy trzecim plackiem i całość polewamy polewą czekoladową.
Na koniec takie małe praktyczne rady: żeby masa się nie zważyła,
to dobrze, żeby utarta margaryna i kasza były tej samej temperatury
np. pokojowej, a nie jeden ze składników np.bezpośrednio z lodówki .
Ciasto jest gotowe do jedzenia na drugi dzień(Ważne!),gdyż twarde
miodowe ciasto musi nasiaknąć masą i dżemem,wówczas staje się
mięciutkie i...pyszne!!!;o)
****
Drożdżowe ślimaczki z miodem i lawendą
Składniki na 16 sztuk:
Ciasto:
125 ml mleka
20 g świeżych drożdży
280 g mąki pszennej
szczypta soli
120 g miodu lawendowego
40 g płynnego masła
1 średnie jajko
3 łyżki orzeszków piniowych
Lukier:
3 łyżki soku z czerwonych winogron,150 g cukru pudru
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżeczka kwiatów suszonej lawendy
Mleko lekko podgrzać. Wkruszyć drożdże, wymieszać,aby sie rozpuściły.
Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i 40 g miodu, wymieszać.
Zrobić pośrodku dołek, wlać rozpuszczone drożdże. Przykryć ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.
Do wyrośniętego zaczynu dodać masło i jajko. Zagnieść ciasto za pomocą
miksera (ciasto będzie się lepić - ja podsypałam je dodatkowo
odrobiną mąki). Odstawić ponownie pod przykryciem na 30 min. w ciepłe
miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Orzechy piniowe
podprażyć na suchej patelni, wystudzić.
Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko na posypanym mąką blacie, uformować
kule. Rozwałkować ją na kwadrat 30x30 cm, posmarować pozostałym
miodem, posypać orzeszkami piniowymi a następnie zrolować. Roladę+ pokroić na 16 kawałków (mniej więcej 2,5 cm grubości).
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej ślimaczki
z ciasta. Przykryć śiereczką, odstawić na 20 min. do podrośniecia.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C (termoobieg 180°C). Żółtko
rozbełtać+ z 2 łyżkami wody, posmarować wyrośniete ślimaczki.
Piec w nagrzanym piekarniku (na drugim poziomie od dołu) przez
20 min.
Jeśli zaczną się zbyt szybko rumienić, przykryć je folią
aluminiową.
Upieczone ślimaczki wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Przygotować lukier: cukier puder utrzeć na gładko z sokiem
winogronowym. Posmarować lukrem ślimaczki, każdy udekorować
5 kwiatkami lawendy. Odstawić, aby lukier zastygł.
*w przepisie było podane,aby rozwałkowane na kwadrat ciasto kroić
w 2,5 cm grubości paseczki, a następnie smarować je miodem, posypać
pistacjami i zrolować, tworząc ślimaczki.
Wydawało mi się to zbyt pracochłonne więc zrobiłam jw.
Przepis pochodzi ze strony:
strony:
****
Kostki lodu z ziołami
Potrzebne: świeże zioła-płatki nagietka,liście melisy
ziele pietruszki,kopru.
forma na kostki lodu
przegotowana woda
****
Napar z kwiatostanów lipy
2 łyżeczki kwiatostanów lipy
1 szklanka wody
Kwiatostany lipy zalewamy gorącą wodą Ogrzewamy 15 min,
doprowadzając do wrzenia. Studzimy, a nastepnie przecedzamy.
Ma działanie łagodnie obniżajace ciśnienie krwi i delikatnie
moczopędnie.Za to działanie odpowiedzialne są obecne
w kwiatostanach flawonoidy.
****
Odwar z kwiatów lawendy wąskolistnej
Odwar z kwiatów lawendy wąskolistnej:
1-2 łyżeczki kwiatów lawendy
3/4 szklanki wody
Kwait lawendy zalewamy gorącą wodą
Podgrzewamy delikatnie ok.10 min, nie dopuszczając
do wrzenia. Zamiast odwaru można zastosować 1-4 kropli olejku
lawendowego na kostkę cukru
****
Kurczak w miodzie
Kurczak w miodzie:
1 kurczak
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
3 łyżeczki sosu sojowego
4 sól i pieprz
5 łyżka oleju
6 łyżek miodu
7 cytryny
Skurczaka myjemy, kroimy na porcje, skrapiamy sosem sojowym
i nacieramy solą, pieprzem i rozmarynem.
Cytrynę myjemy, parzymy. Jedną cienko obieramy, a z drugiej
ścieramy skórkę na tarce.Z obu cytryn wyciskamy sok.
Sok i startą skórkę mieszamy z miodem.
Porcje kurczaka układamy w płaskim naczyniu, zalewamy miodem
z cytryną, naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3
godziny. Od czasu do czasu obracamy mięso w marynacie.
Mięso wyjete z marynaty, układamy w posmarowanej olejem brytfannie
wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok.30 min. w temperaturze 180 stopni.
W trakcie pieczenia polewamy powstajacym sosem.
Podajemy z ryżem na sypko lub z ziemniakami puree i surówkami.
****
Lawendowy tusz do piór
Lawendowy tusz do piór
15 g suszonych kwiatów lawendy
6 łyżeczek wody
mała buteleczka tuszu
Rozgnieść lawendę i umieścić w miseczce z wodą.
Zagotować i mieszać gotując przez ok.30 min lub do momentu,
aż zostanie w miseczce ok. 2 łyżeczki brązowego płynu.
Odcedzić,wycisnąć i dodać do tuszu :)
Lawendowa Pasieka na Facebooku
© Copyright 2012 grubasq & Chester * Zdjęcia oraz przedstawione wyroby są chronione prawem, zgodnie z Dz.U.1994 Nr 24, poz.83 *